💡
Nimic din ceea ce urmează sau din cadrul înregistrării video NU reprezintă sfat medical sau profesional de orice natură. Am fost invitat la acest eveniment în calitate de community builder și persoană autistă & ADHD.

Evenimentul a fost listat pe pagina oficială Mental Health Europe.

Am avut onoarea să particip ieri în cadrul conferinței Co-crearea sănătății mintale, de la individ la comunitate, organizată de către Asociația Choice și Mental Health Europe, în parteneriat cu Asociația Psihologilor din România, cu ocazia Săptămânii Europene a Sănătății Mintale.

În cadrul acesteia, am adus următoarele contribuții:

  • Am subliniat dificultățile și întârzierile semnificative în diagnosticarea și recunoașterea ADHD-ului și autismului, accentuând necesitatea de a îmbunătăți accesul la informații și resurse adecvate.
  • Am vorbit despre experiența mea personală în obținerea unui diagnostic de ADHD.
  • Am evidențiat lipsa de conștientizare și stigmatizarea persistentă în societatea românească în ceea ce privește ADHD-ul și autismul.
  • Am menționat despre dificultățile în ceea ce privește diagnosticarea care pot fi datorate trăsăturilor care se maschează reciproc între autism și ADHD.
  • Am adus în discuție și problemele legate de coexistența ADHD-ului cu alte afecțiuni, precum anxietatea și depresia, și cum aceste co-ocurențe complică diagnosticul și alegerea abordărilor terapeutice.
  • Am criticat utilizarea unor versiuni învechite ale ghidurilor de diagnosticare (DSM-4 și ICD-10), care nu recunosc persistența ADHD-ului și autismului în rândul adulților și totodată omit să menționeze posibilitatea de co-existență a autismului și ADHD-ului. Am menționat faptul că toate acestea sunt însă în versiunea ulterioară - DSM-5, versiune publicată încă din septembrie 2013, la care din păcate nu toți profesioniștii din România aderă ca și ghid de referință.
  • Am criticat nomenclatura de autism "înalt funcțional" din DSM-5, care neagă nevoile persoanelor autiste. În acest context, am subliniat faptul că funcționalitatea este evalută subiectiv, fiind raportată la un context, și nu se evaluează deloc sustenabilitatea funcționării. Am adus în discuție și faptul că în momentul în care acea funcționare nu mai poate fi susținută, există riscul unui burnout / breakdown, care atrage de la sine posibilitatea pierderii unor abilități, în anumite cazuri în mod ireversibil.
  • Un alt aspect important pe care l-am abordat a fost crearea și dezvoltarea comunității About ADHD România, care servește ca platformă de suport și informare pentru persoanele autiste & ADHD, oferind acces la cele mai noi studii și practici în domeniu. Această comunitate a ajutat la traducerea și diseminarea în limba română a ghidurilor internaționale de bună practică în ceea ce privește ADHD-ul, crescând astfel accesibilitatea la informații corecte și actuale.
  • Am pledat pentru abordări terapeutice flexibile și personalizate în ceea ce privește ADHD-ul și autismul, punctând faptul că fiecare caz este unic și cu nevoi unice. În acest context, am subliniat importanța co-creării în abordările terapeutice, implicând comunitatea în dezvoltarea și ajustarea abordărilor, pentru a reflecta experiențele și nevoile REALE ale persoanelor care trăiesc cu aceste neurotipuri.
  • La sfârșit, am evidențiat încă o dată necesitatea unei mai bune conștientizări și acceptare a neurodiversității în România, îmbunătățirea practicilor medicale și psihiatrice, precum și sprijinirea persoanelor autiste și/sau cu ADHD prin comunități de suport și resurse adaptate nevoilor lor.

Înregistrarea contribuției mele se află aici:

Co-crearea sănătății mintale - de la Individ la Comunitate by Choice, Mental Health Europe & ARP 📹 Video include subtitrări în 🇷🇴 limba română și 🇬🇧 limba engleză pentru cei cu 🔇 sensibilități auditive.

💡
Alătură-te grupului About ADHD România pe Facebook!
💡
Urmărește About ADHD România pe Facebook, pentru ultimele articole, live-uri și alte resurse.
💡
Informațiile prezentate pe acest site sunt oferite cu intenția de a servi drept resurse educaționale de bază și nu sunt menite să substituie consilierea profesională specializată.

Dacă sunteți o persoană în căutare de îndrumare pentru dvs. și/sau pentru o altă persoană aflată în grija dvs., este esențial să consultați direct un medic sau un specialist în sănătate mintală calificat pentru a primi sfaturi personalizate și adaptate specificităților situației personale. Această abordare asigură că veți beneficia de o îndrumare profesională înțeleaptă și cu adevărat relevantă pentru nevoile dvs. unice. Puteți găsi o listă de recomandări din comunitate pe site-ul DoctorADHD.com

Dacă sunteți un profesionist, accentuăm importanța angajamentului dvs. într-un proces continuu de formare profesională și educație, precum și necesitatea obținerii de supervizare clinică adecvată.
Distribuie această postare