💡
Nimic din ceea ce urmează NU reprezintă sfat legal, medical sau profesional de orice natură. Referințele către portalul legislativ românesc și alte surse de autoritate, precum site-urile autorităților locale și naționale au fost inserate pe parcursul articolului.

Această revizuire subiectivă a legislației ar putea fi parțial incorectă sau incompletă.

Vă încurajez să consultați un profesionist legal și/sau medical calificat pentru sfaturi adaptate situației dvs. și totodată să vă adresați autorităților naționale / locale relevante.

În România, dreptul copiilor de a studia în orice școală, indiferent de dizabilități sau alte caracteristici, este garantat printr-un cadru legal robust atât național, cât și internațional.

Constituția României stipulează că educația este un drept fundamental pentru toți cetățenii. Legea Educației Naționale nr. 1/2011 asigură accesul egal la educație pentru toți elevii, inclusiv pentru cei cu dizabilități. Articolul 23 din această lege specifică că educația este obligatorie pentru toți copiii, fără discriminare. Tot conform prevederilor acestei legi, școlile sunt obligate să se adapteze și să ofere sprijinul necesar pentru a integra toți elevii, asigurând un mediu educațional incluziv.

România a ratificat Convenția Națiunilor Unite privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (CRPD), care promovează educația incluzivă și interzice excluderea copiilor cu dizabilități din sistemul educațional general. Conform Articolului 24 din CRPD, copiii cu dizabilități au dreptul de a învăța în școli obișnuite, iar statul este obligat să asigure acomodările necesare pentru a facilita participarea lor completă și efectivă în mediul educațional.

În plus, cadrul legal european susține aceste drepturi prin implementarea CRPD la nivelul Uniunii Europene, precum și prin legislația și politicile naționale ale statelor membre. Uniunea Europeană a adoptat Decizia 2010/48/CE privind ratificarea CRPD, subliniind angajamentul de a proteja și promova drepturile persoanelor cu dizabilități, inclusiv accesul la educație fără discriminare.

România este semnatară a Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități (CRPD). România a ratificat CRPD în 2010:

România, singura din UE care nu a raportat Comitetului ONU pentru drepturile persoanelor cu dizabilități. Ce riscăm? – Centrul de Resurse Juridice
Ce se întâmplă dacă nu este îndeplinită condiția orizontală favorabilă - Convenția Organizației Națiunilor Unite privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități?

În calitate de semnatar și după ratificarea convenției, România este obligatăimplementeze și să aplice principiile CRPD prin legislația sa națională.

Principala lege din România referitoare la drepturile persoanelor cu dizabilități este Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități. Această lege a fost ulterior modificată și completată prin Legea nr. 8/2016, care a instituit Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități.

Romania - Employment, Social Affairs & Inclusion - European Commission

Aspectele-cheie ale legislației privind drepturile persoanelor cu dizabilități din România includ:

  1. Protecția și promovarea drepturilor: Legea are ca scop protejarea și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, asigurând participarea lor deplină și activă la viața comunității.
  2. Prestații sociale: Persoanele cu dizabilități au dreptul la diverse prestații sociale, inclusiv alocații lunare și bugete personale complementare.
  3. Îngrijire pe termen lung: Legea prevede servicii de îngrijire pe termen lung, inclusiv îngrijire la domiciliu, centre de zi și centre rezidențiale de îngrijire pentru persoanele care îndeplinesc anumite criterii.
  4. Accesibilitate: Legislația impune măsuri pentru asigurarea accesibilității în spațiile publice, transport și servicii de informare.
  5. Sprijin pentru ocuparea forței de muncă: Există dispoziții de sprijinire a angajării persoanelor cu dizabilități, inclusiv cote pentru angajatori și stimulente pentru angajarea persoanelor cu dizabilități.

Este demn de remarcat faptul că, deși România a făcut progrese în alinierea legislației sale la CRPD, au existat provocări în ceea ce privește punerea în aplicare.

De exemplu, în 2020, Curtea Constituțională a României a declarat că articolul 164 alineatul (1) din Codul civil, care permitea tutela plenară, era neconstituțional deoarece contravenea obligațiilor României în temeiul articolului 12 din CRPD. Mai multe detalii aici:

https://www.ccr.ro/comunicat-de-presa-16-iulie-2020/

Această decizie a evidențiat procesul continuu de aducere a legislației naționale în deplină conformitate cu principiile CRPD.


Pentru mai multe detalii, puteți consulta următoarele resurse:

Protecția la nivel internațional a drepturilor și libertăților persoanelor cu handicap | EUR-Lex

Convenția privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (CRPD) pe site-ul Uniunii Europene

EU Framework for the UN Convention on the Rights of Persons with Disabilities

Cadrul UE pentru Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități

Aceste documente și resurse oferă o imagine completă asupra drepturilor și protecției legale disponibile pentru copiii cu dizabilități în România și la nivel european.

Pentru mai multe informații, puteți consulta, de asemenea:

💡
Dacă acest articol ți-a fost de folos și dorești să 🚀 susții creșterea acestui proiect și crearea de articole și resurse gratuite noi, poți dona dând click aici 💖 .
💡
Alătură-te grupului About ADHD România pe Facebook!
💡
Urmărește About ADHD România pe Facebook, pentru ultimele articole, live-uri și alte resurse.
💡
Informațiile prezentate pe acest site sunt oferite cu intenția de a servi drept resurse educaționale de bază și nu sunt menite să substituie consilierea profesională specializată.

Dacă sunteți o persoană în căutare de îndrumare pentru dvs. și/sau pentru o altă persoană aflată în grija dvs., este esențial să consultați direct un medic sau un specialist în sănătate mintală calificat pentru a primi sfaturi personalizate și adaptate specificităților situației personale. Această abordare asigură că veți beneficia de o îndrumare profesională înțeleaptă și cu adevărat relevantă pentru nevoile dvs. unice. Puteți găsi o listă de recomandări din comunitate pe site-ul DoctorADHD.com

Dacă sunteți un profesionist, accentuăm importanța angajamentului dvs. într-un proces continuu de formare profesională și educație, precum și necesitatea obținerii de supervizare clinică adecvată.
Distribuie această postare