Presskit: Ce este proiectul About ADHD România? Cine este Andrei?

About ADHD România este un proiect inovativ dedicat diseminării informațiilor științifice și academice despre ADHD (Tulburarea de Hiperactivitate cu Deficit de Atenție), destinat vorbitorilor de limbă română.

· 14 min de citit
Presskit: Ce este proiectul About ADHD România? Cine este Andrei?
Presskit: Ce este proiectul About ADHD România? Cine este Andrei?

Inițiat de Andrei Hodorog, un cercetător academic autist și ADHD, rezident și dublu cetățean în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și gestionat de către Andrei împreună cu o echipă de moderatori neurodivergenți, acest proiect non-profit străbate domeniul neurodivergenței printr-o lentilă științifică. Informațiile sunt meticulos adunate și prezentate prin articole detaliate, interviuri cu persoane neurodivergente și profesioniști din domeniul neuroștiințelor.


Transparența ca valoare centrală

Transparența este un pilon central al proiectului. About ADHD România nu funcționează ca o organizație sau asociație, ci ca o inițiativă individuală.

Angajamentul proiectului față de accesibilitatea informațiilor este reflectat prin utilizarea zilnică a software-urilor premium, care permit crearea de răspunsuri, grafică și analize de înaltă calitate, oferite gratuit comunității autiste și ADHD din România. Toate costurile asociate proiectului, împreună cu detaliile legate de forma de funcționare și fiscalitate, de află în cadrul paginii de donații.

Andrei este deschis în privința calității sale de cercetător și absența calității sale de profesionist medical. Fiecare articol este precedat de avertismente specifice și urmat de bibliografia asociată afirmațiilor.


Scopul proiectului

Proiectul About ADHD România vizează facilitarea înțelegerii ADHD-ului printre vorbitorii de limbă română, prin articole cu citări cu surse științifice/academice și interviuri cu persoane ADHD/autiste și profesioniști, explorând neurodivergența dintr-o perspectivă științifică. Fondatorul subliniază faptul că nimic din ceea ce este prezent pe website și alte surse de informare NU reprezintă sfat medical.

Proiectul își propune să creeze cât mai multe resurse gratuite pentru comunitatea autistă și ADHD din România. Pentru îndeplinirea acestui scop, zilnic, sunt utilizate pachete de software premium pentru a vă oferi răspunsuri, grafică și informații de cea mai bună calitate.


Componentele proiectului

Proiectul cuprinde mai multe componente, asociate cu diferite stadii de conștientizare și management al ADHD-ului:

(1) conștientiztare și informare: componentele asociate cu acest stadiu colectează de informații științifice referențiate și explicate pe interesul tuturor, și totodată experiențe ale persoanelor neurodivergente:

About ADHD România
Informații științifice despre ADHD în limba română, cu referințe, ușor de navigat pentru părinți, pacienți adulți, medici, psihologi, profesori, educatori.

(2) diagnostic: componenta asociată cu acest stadiu colectează informațiile despre profesioniști calificați, și totodată recomandați de comunitate specific pe această nișă:

Psihiatri, psihologi evaluare simptome, tratament ADHD
Psihiatri, psihoterapeuți și psihologi clinicieni pentru evaluare simptome, diagnostic, tratament ADHD la adulți și copii (Deficit de Atenție / Hiperactivitate)

(3) tratament: componenta asociată cu acest stadiu facilitează găsirea medicației prescrise în farmaciile din România pe o platformă readusă la viață inițiativa pornită inițial de către Dr. Bogdan Ivănescu: UndeGasesc.net

Unde Găsesc Concerta, Atomoxetină, Elontril (Bupoprion) ș.a.
Farmacii în care se găsesc Concerta, Atomoxetină, Elontril și alte medicamente în stoc.

(4) indiferent de stadiu: componenta asociată de suport, indiferent de stadiu o reprezintă webinarul săptămânal educațional Dopamine Express, desfășurat împreună cu Tamaș Molnar, farmacist clinician rezident cu experiență în neuropsihiatrie pediatrică și psihiatrie adulți și alți profesioniști din domeniul medical și al sănătății mintale.

Parteneri

În calitate de persoană autistă, Andrei este voluntar activ în cadrul Asociației suntAutist - Autismul explicat de autiști, cu care de asemenea se află în parteneriat. Resursele asociate sunt enumerate mai jos

Psihiatri, psihologi, psihoterapeuți cu experiență în Autism
Platforma colectează date de contact pentru medici psihiatri, psihologi, psihoterapeuți cu experiență în diagnosticul și terapia autismului, inclusiv la adulți.

De asemenea, Andrei este contributor în cadrul colectivului științific al Platformei Medicale DoctorMiT

Doctor MiT | Afla adevarul despre miturile medicale!
Doctor MiT | Dr. MiT | este platforma medicala ce include emisiunea TV, emisiunea radio “Medicina pe limba ta!” si Clinica Doctor MiT.

Andrei și About ADHD România în presă

Andrei, despre autism și ADHD la Conferința Choice + Mental Health Europe


Andrei, despre

Simptome ADHD la adulți - interviu DoctorMiT:

Simptome ADHD la Adulți - Despre ADHD la DoctorMiT


Andrei, despre Tratament ADHD la adulți - interviu DoctorMiT:

Tratament ADHD la Adulți - Despre ADHD la DoctorMiT


Andrei, despre ADHD la România TV (Septembrie 2023):


Grupul de Facebook About ADHD România într-un articol PressOne:

Căutarea unui diagnostic, când societatea te consideră „leneș” sau „exemplu negativ”. Cum trăiesc cu ADHD adulții și copiii din România
PressOne face o incursiune în lumea celor afectați direct și indirect de ADHD. Stigmatizarea, lipsa profesioniștilor și costurile fac din ADHD un diagnostic încă marginalizat în societatea din România.

Grupul de Facebook About ADHD România într-un articol PressOne


Site-ul DoctorADHD.com recomandat de Ioana-Chichet Macoveciuc (Prințesa Urbană):


Articole și podcasturi realizate cu ajutorul lui Cătălin-Alexandru, cofondator About ADHD România:

Despre ADHD: Povești și Perspective Românești cu Cătălin Alexandru, Andrei Hodorog și Tamaș Molnar

Despre ADHD cu Andrei Hodorog, Cătălin Alexandru și Tamaș Molnar - podcast În Mintea Ta


Site-urile DoctorADHD.com și UndeGasesc.net într-un articol VICE România:

5 români cu ADHD mi-au zis ce le-ar plăcea să știe lumea despre tulburarea asta
De multe ori, simptomele sunt asemănătoare cu depresia, de aceea mulți psihiatri ratează diagnosticul de ADHD. Dar și pentru că există multe mituri care circulă despre această tulburare.

Site-urile DoctorADHD.com și UndeGasesc.net într-un articol VICE România


Cine este Andrei?

Andrei este un tânăr cercetător în domeniul ingineriei la Universitatea din Cardiff, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Andrei percepe lumea fără bruiaje abia de la vârsta de 26 de ani, atunci când a scăpat într-un final de zgomotul din cap, ca urmare a conștientizării condiției, obținerea diagnosticului de ADHD și urmarea tratamentului adecvat.

Încântat de schimbările pozitive care au venit în mod natural după acest hotar din viața sa și realizarea referitoare la lipsa de conștientizare la nivel global, l-au determinat să lanseze câteva inițiative ambițioase, enumerate mai sus.

Andrei a publicat mai multe studii importante, citate de numeroase jurnale de neuroștiințe si psihiatrie, situate la intersecția dintre IT și neurologie, care vizează analiza mesajelor cu ideație suicidară, respectiv satisfacția afectivă a utilizatorilor de pe platformele sociale, prin tehnici de Procesare a Limbajului Natural (NLP):

Colombo, G. B., Burnap, P., Hodorog, A. and Scourfield, J. B. 2015. Analysing the connectivity and communication of suicidal users on Twitter. Computer Communications 73(B), pp. 291-300.
https://doi.org/10.1016/j.comcom.2015.07.018

Acest studiu a fost utilizat în modelarea politicii trans-guvernamentale de prevenție a suicidului din Marea Britanie.

Burnap, P., Colombo, G., Amery, R., Hodorog, A. and Scourfield, J. 2017. Multi-class machine classification of suicide-related communication on Twitter. Online Social Networks and Media 2, pp. 32-44.
https://doi.org/10.1016/j.osnem.2017.08.001

Hodorog, A., Petri, I. and Rezgui, Y. 2022. Machine learning and Natural Language Processing of social media data for event detection in smart cities. Sustainable Cities and Society 85, article number: 104026.
https://doi.org/10.1016/j.scs.2022.104026

În 2024, Andrei a tradus, împreună cu Dr Adrian-Cosmin Ungureanu, Declarația Internațională de Consens a Federației Mondiale ADHD, traducere acceptată de către Federație.

Traducerea în limba română se regăsește aici:

Declarația de Consens a Federației Mondiale ADHD
Federația Mondială a ADHD-ului, evidențiază concepțiile greșite despre ADHD care stigmatizează, reduc credibilitatea furnizorilor de servicii medicale și împiedică sau întârzie tratamentul. Prin revizuirea literaturii, aceasta emite 208 afirmații susținute empiric despre ADHD.

Textul original al declarației, împreună cu traducerile în celelalte limbi (inclusiv cea în limba română), se regăsesc aici:

International Consensus Statement
The World Federation of ADHD published an International Consensus Statement in 2021. It is available in 12 languages.

Despre site-ul DespreADHD.ro

Site-ul cuprinde următoarele secțiuni:

Diagnostic și diferențiere ADHD

Diagnostic și diferențiere - About ADHD România
Diagnosticul ADHD: pași, proces și algoritmi de diferențiere. Ghiduri clare cu referințe din surse academice și de autoritate pentru o înțelegere obiectivă.

Diagnostic și diferențiere: explorează procesul diagnosticării ADHD, de la recunoașterea simptomelor la evaluarea clinică. Secțiunea abordează pașii diagnosticului, obiectivitatea acestuia și diferențierea de alte afecțiuni.

Protocoale și ghiduri terapeutice și de tratament ADHD

Protocoale terapeutice de tratament ADHD românești și europene
Protocoale terapeutice și ghiduri de autoritate pentru tratament ADHD în România și în Europa: EAGG, NICE, Convenția Europeană de Consens.

Protocoale și ghiduri terapeutice: explorează protocoalele terapeutice și ghidurile de autoritate recunoscute la nivel național și european pentru tratamentul ADHD. Analizăm ghiduri de autoritate precum:

  • European ADHD Guidelines Group (EAGG)
  • National Institute for Health and Care Excellence (NICE) din UK
  • Convenția Europeană de Consens privind Diagnosticul și Tratamentul ADHD la adulți
  • Declarația Internațională de Consens a Federației Mondiale ADHD

Discutăm despre cum aceste linii directoare influențează practicile clinice, îmbunătățirea standardelor de îngrijire și armonizarea tratamentelor pentru ADHD.

Medicație și tratament ADHD

Medicație - About ADHD România
Studii și cercetări despre medicația pentru ADHD și efectele psihiatrice și organice, pentru decizii conștiente și informate privind tratamentul.

Medicație: cuprinde o varietate de studii, interviuri cu experți din domeniul neuro-științelor și cercetări amănunțite referitoare la medicația pentru ADHD și implicațiile sale: atât pe plan psihiatric (funcționarea cognitivă și emoțională), cât și pe plan organic, analizând efectele asupra altor sisteme (cardiovasculare, metabolice, endocrine etc.), cu scopul de a facilita deciziile informate privind inițierea, continuarea, întreruperea sau augmentarea planului de tratament medicamentos.

Terapii și abordări terapeutice non-medicamentoase ADHD

Terapii și abordări terapeutice non-medicamentoase pentru ADHD
Persoanele cu tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD) pot beneficia de o gamă variată de intervenții non-farmacologice.

Terapii: cuprinde informații despre diverse abordări terapeutice non-medicamentoase pentru ADHD.

Parenting și educație pentru copiii neurodivergenți (autiști și/sau ADHD)

Parenting și educație - About ADHD România
Parenting neurodivergent: folosiți un limbaj clar, evitați etichetele, validați emoțiile. Încurajați punctele forte, sprijinind învățarea și nevoile unice.

Parenting și educație: Comunicarea cu un copil neurodivergent cere răbdare și înțelegere. Este benefic să folosim limbaj clar, concret și să evităm presupunerile. Ascultarea activă și validarea emoțiilor sunt esențiale. Nu funcționează presiunea sau etichetarea comportamentelor ca fiind „anormale”. Încurajarea punctelor forte și adaptarea la stilul lor unic de învățare pot deschide calea spre succes și încredere în sine. Această secțiune cuprinde materiale științifice și experiențe despre parenting-ul neurodivergent.

Afecțiuni medicale corelate ADHD-ului

Afecțiuni medicale corelate ADHD-ului - About ADHD România
Condiții medicale endocrine sau gastro-enterologice pot mima sau amplifica ADHD. Totodată, mai ales în absența medicației, afectarea ADHD poate fi extinsă.

Afecțiuni medicale corelate ADHD-ului: ADHD-ul poate coexista cu diverse condiții medicale care amplifică simptomele sau îl pot mima. Afecțiuni fizice (printre care se numără, dar fără a se limita la: probleme de somn, endocrine, sau gastro-intestinale) pot prezenta manifestări similare. Înțelegerea acestor interacțiuni este esențială pentru un diagnostic obiectiv și o gestionare eficientă, luând în considerare toate aspectele sănătății individuale. Totodată, ADHD-ul (mai ales în absența medicației) poate afecta întregul organism.

Istoria ADHD-ului și personalități cu ADHD

Istoria ADHD-ului și personalități cu ADHD
Istoria ADHD, medicamente, și personalități cu/bănuite de ADHD, explorând diagnosticări sau speculații de diagnostic istorice și actuale.

Istoria ADHD-ului și personalități: cuprinde informații despre istoria ADHD-ului, a medicamentelor specifice și despre personalități istorice și de altă natură diagnosticate cu ADHD sau bănuite post-mortem că ar fi avut ADHD.

Interviuri & podcasturi cu experți & persoane autiste / ADHD

Interviuri & podcasturi despre ADHD, autism, neurodivergență
Ascultați interviuri și podcast-uri cu specialiști și persoane cu ADHD pentru a descoperi experiențe și strategii de coping, direct de la experți.

Interviuri și podcast-uri: cuprinde interviuri captivante despre ADHD cu experți în neuroștiințe, psihologi, medici, sau persoane care trăiesc cu ADHD. Această colecție de materiale vă oferă acces la discuții aprofundate despre diagnostic, medicație, strategii de coping și impactul ADHD în viața de zi cu zi. Ascultați poveștile inspiratoare ale celor care navighează prin provocări și succes, și aflați cele mai noi informații din cercetare și practică clinică de la profesioniști recunoscuți în domeniu.

Legislație și legi despre ADHD sau subiecte tangente

Legislație / legi cu și despre ADHD - About ADHD România
Fără caracter de sfat legal, expunem legislația din România pe care o considerăm relevantă pentru persoanele cu ADHD și/sau aparținătorii acestora.

Legislație / legi cu și despre ADHD: Fără caracter de sfat legal sau profesional de orice fel, expunem legislația din România pe care o considerăm relevantă pentru persoanele cu ADHD și/sau aparținătorii acestora.


Alte resurse publicate de Andrei

Articolele publicate pe Platforma suntAutist se regăsesc aici:

Andrei Hodorog - Asociația suntAutist
Diagnosticele de ADHD și autism mi-a revelat un nou univers, care a aprins în mine o pasiune arzătoare pentru neuroștiințe, dând naștere unor proiecte marcante precum DoctorADHD.com și MediciAutism.ro

Articole de Andrei Hodorog pe platforma Asociației SuntAutist - Autismul explicat de autiști

Articolele publicate pe Platforma Medicală DoctorMiT se regăsesc mai jos:

Autism și ADHD - similarități, simptome, tratament și implicații
Autismul și Tulburarea Hiperkinetică cu Deficit de Atenție (ADHD) au multe caracteristici similare, în privința etiologiei și a simptomelor.
Istoria ADHD-ului în România
Până la recunoașterea recentă a prevalenței ADHD la adulți în România, viziunea asupra condiției a evoluat, însă tratamentul este limitat.
Despre mitul alimentatiei si simptomele de ADHD
Influenteaza alimentatia aparitia sau gravitatea simptomelor din ADHD? Afla raspunsul detaliat din acest articol!
Avea Iulia Marin ADHD? O analiza pe text si literatura medicala
Cum ar fi schimbat ADHD-ul situația Iuliei? Investigăm posibila comorbiditate, importanța diagnosticului diferențiat și medicației adecvate.
Lisdexamfetamina, promedicament rezistent la abuz pentru ADHD
Lisdexamfetamina era pe locul 85 in topul retetelor din SUA in 2020. Fiind un promedicament cu eliberare lenta, are un risc scazut de abuz.
Top mituri si preconceptii despre ADHD
ADHD-ul este o afecțiune des întâlnită, dar definită incomplet, și care duce la o confuzie generală privind cauzele și manifestările sale.

Contact

Pentru orice întrebări, aveți cele mai mari șanse să mă găsiți pe e-mail la [email protected]

De asemenea, mă puteți găsi pe Telegram la https://t.me/AboutADHD

💡
Alătură-te grupului About ADHD România pe Facebook!
💡
Urmărește About ADHD România pe Facebook, pentru ultimele articole, live-uri și alte resurse.